Isnin, 9 Januari 2017

SATAY TULANG MELAKA

Wahhh lama betul tak bersiaran kat blog ni. Semenjak amani dapat adik ni,mami lagi la tak menang tangan nak menguruskan blog mami ni. Kali ni mami nak cerita, menda yang tular (viral) sekarang ni di Negeri Melaka ni.

Apa lagi. Satey Tulang la.

Sebelum ni ayah Amani ada ajak mami pergi makan satey tulang kat Seremban. Mami ni duk fikir..

Apa la yang best sangat satay tulang ni? Sebab apa tau. Mami duk terbayang yang satay tulang tu, tulang lembu!! 

Hahhahah. Kelakar pulak bila fikir balik pasal tu. Rupanya satey tulang ayam la.

Adoi.. Mami.. Mami..


LOKASI SATAY TULANG MELAKA

Ha.. nak dijadikan cerita. Hari tu lagi ayah Amani dah ajak mami pergi makan satay tulang ni. Sebab lokasi nya dekat sangat dengan rumah kami. Tak sampai 10 minit pon dah sampai. Tapi sebab tak sure sangat lokasinya. Maka cancel dulu la plannya.

Semalam, ayah Amani dah confirmkan betul-betul kat mana sebenarnya lokasi satay tulang ni baru la confident nak pergi.

Satay tulang ni sebenarnya dijual dekat Pak Jakpau Corner di Lorong pokok Manggis. 
Kalau dari traffic light Cheng height tu, masuk jalan menghala ke Klebang. Akan jumpa kedai cuci kereta di sebelah kanan lebih kurang 3km. Selepas kedai cuci kereta tu ada satu simpang di sebelah kanan yang ada lampu kelip-kelip.

Lampu kelip-kelip tu adalah Lorong Pokok Manggis. Masuk lorong tu ke belakang sehingga jumpa kedai makan di sebelah kanan.

Tu la kedai Pak Jakpau Corner. 

Masa kami datang semalam, boleh tahan jugak orang nya. Hampir penuh juga kedai tu. Walaupon masa tu dah hampir jam 11 malam.

Satay Tulang Melaka

Kami pon cari meja, duduk. Bila nak order satay tulang, kakak yang amik order tu cakap.

Minta maaf. Satay tulang dah habis dah.

Oh kecewa nya. Hajat hati datang situ nak makan satay tulang. Tapi dah habis. Katanya kalau nak makan kena datang awal. Pengajarannya kena la datang awal. Jadi kami order satay ayam je la sebab itu je satay yang ada. Tambahan menu. Ayah amani order nasi goreng kampung, mami order kuehteow goreng. Air limau ais dan nescafe ais.+

Ada je kejaan dia. Nak panjat meja.


Nasi goreng kampung dengan kuehteow goreng sampai dulu. Amani memang suka nasi goreng ni. Alamak. Pedas pulak nasi goreng nya. Tunggu punya tunggu air tak sampai-sampai. Lambat jugak sampai nya.

Kecewa selepas tak dapat makan satay tulang

Rupanya dekat kedai tu ada sediakan air balang. Satu cawan RM1. Ada 2,3 jenis air rasanya. So kalau nak cepat amik air balang tu je minum.

Mula-mula terkejut jugak dengar harga satay tu. Mahal jugak harganya. 90 sen sebatang. Tapi lepas rasa sedapnya satay tu, OK la. Tak pa la 90 sen pon.. hahhaha

WAKTU OPERASI SATAY TULANG MELAKA

Waktu operasi Pak Jakpau corner ni dari jam 7 malam sehingga jam 12 tengah malam (tutup tak sure sangat). Kalau agak-agak nak makan satay tulang tu datang la seawal yang mungkin.


Kedai ni tutup HARI ISNIN. Hari lain dia bukak.

Overall kedai ni okay la. Cuma servis agak lambat sikit. Mungkin sebab baru diviralkan. Jadi agak slow sikit servisnya.

~~ Sekian, bicara mami~~

Tiada ulasan:

Catat Komen