Rabu, 4 Mei 2016

GOLD COAST INTERNATIONAL RESORT. DULU DI MORIB KINI DI MELAKA.

Lamanya tinggal kan belog mami ni. Dah penuh dengan sawang dan labah-labah dah ni. haha Maaf ya semua pembaca setia (Cewah.. Berangan ada follower. Haha). Sebab kan nak buat comeback, so mami nak tukar initial baru la. MA. Maksudnya mami amani. heheh

Kali ni nak cerita pasal Gold Coast Melaka International Resort. Sebelum ni MA tahu ada Gold Coast Resort ni di Morib. Kali ni diorang bukak di Melaka pulak. (Sebenarnya dekat setahun gak dorang dah bukak. MA je lambat nak update. Heheh) Kalau tak silap mereka ambik alih resort ni dari water city. Hotel Gold Coast ni memang besar. Banyak bilik. Sesuai la pada siapa-siapa yang nak buat hari keluarga.

Gold Coast Melaka International Resort
Foto kredit kepada http://www.goldcoastmalacca.com

Lokasi Gold Coast Melaka International terletak di bukit katil. Kalau siapa pernah pergi ke Bayou lagoon, dia actually laluan yang sama untuk ke Gold Coast Melaka International Resort ni. Nak tahu lokasi sebenar nya cuba ikut map ni.

Lokasi Gold Coast Melaka International Resort
Foto kredit kepada http://www.goldcoastmalacca.com
MA dah lama nak bawak amani datang mandi manda kat sini. Baru-baru ni je berkesempatan. Actually Amani ni tak suka pon nak mandi manda ni. MA je yang lebih-lebih excitednya. Ingat lagi masa bawak dia pergi spa baby Hipopo dekat The Shore dulu. Masuk air je terus nangis. Heheh Hehe. 

Nak jadi citer kami sampai di Gold Coast ni pon tak ada la awal sangat. Rasanya dalam jam 11 jugak kami tiba. Tapi yang best nya tak ramai orang lansung. Agaknya sebab musim panas kot. Jadi orang kurangkan aktiviti luar.

Bayaran masuk theme park ni tak ada la mahal sangat. Affordable la dan berbaloi dengan kemudahan yang diorang sediakan. Kalau hari minggu RM35 dewasa dan RM25 kanak-kanak. Kalau hari kerja murah sikit la. Tapi yang bagusnya theme park ni bukak sampai malam. Dan harga untuk kemasukan malam pon berbeza. RM25 dewasa dan RM15 kanak-kanak.

Macam biasa masuk theme park semua kena pakai band


Gold Coast Melaka International Resort ni ada 3 jenis kolam. 1 kolam yang ada elevated height. Makin ke depan makin dalam. Dan kolam ni ada ombak buatan. So kalau family yang ada anak-anak kecik sesuai la mandi sama-sama kat kolam ni.

Nampak tak kat belakang tu. Tu kolam yang ada wave buatan tu.
1 lagi kolam untuk kanak-kanak. Kat kolam kanak-kanak ni best gak la slide dia semua. So seronok jugak la anak kita kalau nak mandi kolam yang ni.

Amani baru masuk kejap dan kesejukan. Hehe. Yang ni kolam kanak-kanak.

Tapi kalau anak kita tak nak mandi, ada satu playground kat depankolam kanak-kanak ni. So dorang boleh main-main kat situ

Poyo je amani pakai sunglass. Hehe. Kat tepi tu playground depan kolam kanak-kanak
1 kolam lagi kolam dewasa. Kolam ni dalam sikit. Kalau tak silap saya dalam 3 ke 4 kaki camtu. Orang dewasa yang nak berenang-renang bagai boleh mandi kat kolam ni.

Yang ni kolam dewasa. MA duduk luar dulu dengan Amani.

Lepas tu AA (Ayah Amani) excited bawak masuk amani dalam kolam sekali.

Istimewanya Gold Coast Melaka International Resort ni sebab dia ada outdoor jakuzi. 1 kecik dan 1 besar. Disebabkan tak ramai orang masa kitorang pergi ni, so boleh la kitorang conquer jakuzi tu. Hahaha. Detik yang sangat penting dalam lawatan kami masa duk dalam jakuzi ni.


Ni la detik permulaan amani nak suka main air. Hehe

Mandi manda dalam jakuzi kecik. Nampak tak reflek kepanasan di muka MA tu. Hehe

Yeay! Amani dah suka naik pelampung. Main-main air.

Sebab apa taw. Sebab start dari mandi kat jakuzi ni la amani start having fun mandi and main air. Kalau tak nak mandi kat bilik air pon kadang-kadang nangis. huhu

So dah penat-penat theme park ni kami pon lepak-lepak bawah pokok kelapa sambil makan nasi lemak bungkus kat kedai luar. Actually tak pasti boleh bawak masuk makanan atau tak dalam ni. Sebab masa kami masuk tu tak ada orang jaga entrance dia. So tak ada la adegan cek-cek bagasi di pintu masuk tu. Heheh.

Meh MA belanja sikit gambar-gambar lepak kepenatan. Heheh






Lepas dah puas mandi manda kami pon siap-siap la nak balik. Yang kureng skit tempat ni satu je. Changing room dia tak banyak. Plak tu dalam 1 changing room tu ada 2 bilik air dan 1 bilik mandi je. So kalau orang ramai, agak packed sikit lagi kamar persalinan dia.

Tapi overall best dan menarik. Boleh la bawak anak-anak datang sini kalau tak tahu mana nak pergi hujung-hujung minggu tu. MA kasi 3 bintang.

Sekian celoteh MA.
Sampai ketemu lagi..

~~Happy Reading guys and gurls ~~



Khamis, 21 Januari 2016

AMANI SAFIYYAH DI OCEANARIUM THE SHORE MELAKA

Alahai.. Bersawangnya rumah mami ni. Fuh.. Fuh.. Tiup sawang sikit.

Hai semua. Maaf la dah lama tak update rumah ni. Baru-baru ni kesihatan mami agak kurang memuaskan sikit. Memang tak larat nak bukak laptop nak update blog ni. Terbaring je. Now alhamdulillah dah kembali seperti sediakala. Disebabkan dah lama biarkan bersawang, kepala ni pon tak dapat nak pikir kan idea nak tulis apa dalam blog ni.

Belek-belek gambar terjumpa la gambar masa mami bawa Amani Safiyyah pergi Ocenarium, The Shore. Actually dah lama dah bawak Amani pergi Ocenarium ni. Tapi tak update pon kat blog. So ni nak citer la pengalaman Amani Safiyyah jumpa ikan-ikan kat Ocenarium The Shore kat mana lagi kalau bukan Melaka Bandaraya Warisan Dunia.

Masuk je ocenarium terus nak tangkap gambar. 


[Baling Belakang] Sebenarnya mami dan ayah Amani nak bawak Amani pergi Ocenarium ni dah lama. Masa tu shopping complex The Shore ni baru bukak. So diorang ada buat promosi 10% diskaun kalau tak silap. Tapi disebabkan waktu tu kami kesuntukan masa dan rasa macam Ocenarium ni not so interesting (sebab nampak dari luar macam kawasan dia kecik, so we all buget tak best mana pon) so kami decide tak masuk la.

Tapi selepas je nampak beberapa orang teman upload gambar-gambar mereka di fb mami jadi teruja pulak nak bawak Amani pergi Ocenarium ni. 

Ocenarium ni terletak di tingkat 2 bangunan The Shore, Melaka. Konsep dia menyerupai Aquaria yang terletak di KLCC cuma Ocenarium ini lebih kecil berbanding Aquaria. Dan bayaran masuk nya pon lebih murah.

Bayaran masuk untuk dewasa pada saya tak mahal mana. Cuma RM18 dewasa dan RM kanak-kanak. Tapi Amani Safiyyah masuk percuma sebabnya bawah 2 tahun. Baby lagi. (Mami dan ayah yang teruja lebih nak masuk ocenarium, Amani bukan faham apa pon.. kihkihkih

Masa buat bayaran di kaunter masuk tu, staf Ocenarium ni ada bagi kami sehelai kertas setiap seorang. Kertas tu sebenarnya kertas kuiz. Jawab semua soalan kuiz tu dan bagi semula pada staf tu masa keluar nanti. Kalau jawab semua soalan itu akan dapat hadiah dari Ocearium. Best kan..

Sambil pegang amani sambil jawab kuiz
Kuiz tu ada 10 soalan objektif. Kalau nak jawab soalan tu, kena gunakan cop yang disediakan di 10 tempat dalam Ocenarium tu. So mami rasa sangat interesting sebabnya kita ni tentu la nak jawab soalan tu kan. Bila nak jawab soalan dalam tu kena la baca info-info yang disediakan di 10 tempat tu. So bila kita baca untuk jawab kuiz tu dalam masa yang sama kita juga dapat tahu info-info menarik mengenai ikan-ikan kat situ.

Meh saya belanja gambar-gambar dan video sepanjang pengembaraan Amani.. Hehehe 

Siapa boleh teka ni apa? Ni actually ikan batu. Sebijik macam batu.







Amani dengan spec 3d nya



video

Happy je amani walau dalam mulut jerung.Hahahah


Satu hari nanti saya nak join scuba team. 



Ni dekat kolam penyu.

Kolam piranha.





She looks very happy during this adventure journey. Mami so happy for you sayang. Dont grow so fast dear..