Khamis, 21 Januari 2016

AMANI SAFIYYAH DI OCEANARIUM THE SHORE MELAKA

Alahai.. Bersawangnya rumah mami ni. Fuh.. Fuh.. Tiup sawang sikit.

Hai semua. Maaf la dah lama tak update rumah ni. Baru-baru ni kesihatan mami agak kurang memuaskan sikit. Memang tak larat nak bukak laptop nak update blog ni. Terbaring je. Now alhamdulillah dah kembali seperti sediakala. Disebabkan dah lama biarkan bersawang, kepala ni pon tak dapat nak pikir kan idea nak tulis apa dalam blog ni.

Belek-belek gambar terjumpa la gambar masa mami bawa Amani Safiyyah pergi Ocenarium, The Shore. Actually dah lama dah bawak Amani pergi Ocenarium ni. Tapi tak update pon kat blog. So ni nak citer la pengalaman Amani Safiyyah jumpa ikan-ikan kat Ocenarium The Shore kat mana lagi kalau bukan Melaka Bandaraya Warisan Dunia.

Masuk je ocenarium terus nak tangkap gambar. 


[Baling Belakang] Sebenarnya mami dan ayah Amani nak bawak Amani pergi Ocenarium ni dah lama. Masa tu shopping complex The Shore ni baru bukak. So diorang ada buat promosi 10% diskaun kalau tak silap. Tapi disebabkan waktu tu kami kesuntukan masa dan rasa macam Ocenarium ni not so interesting (sebab nampak dari luar macam kawasan dia kecik, so we all buget tak best mana pon) so kami decide tak masuk la.

Tapi selepas je nampak beberapa orang teman upload gambar-gambar mereka di fb mami jadi teruja pulak nak bawak Amani pergi Ocenarium ni. 

Ocenarium ni terletak di tingkat 2 bangunan The Shore, Melaka. Konsep dia menyerupai Aquaria yang terletak di KLCC cuma Ocenarium ini lebih kecil berbanding Aquaria. Dan bayaran masuk nya pon lebih murah.

Bayaran masuk untuk dewasa pada saya tak mahal mana. Cuma RM18 dewasa dan RM kanak-kanak. Tapi Amani Safiyyah masuk percuma sebabnya bawah 2 tahun. Baby lagi. (Mami dan ayah yang teruja lebih nak masuk ocenarium, Amani bukan faham apa pon.. kihkihkih

Masa buat bayaran di kaunter masuk tu, staf Ocenarium ni ada bagi kami sehelai kertas setiap seorang. Kertas tu sebenarnya kertas kuiz. Jawab semua soalan kuiz tu dan bagi semula pada staf tu masa keluar nanti. Kalau jawab semua soalan itu akan dapat hadiah dari Ocearium. Best kan..

Sambil pegang amani sambil jawab kuiz
Kuiz tu ada 10 soalan objektif. Kalau nak jawab soalan tu, kena gunakan cop yang disediakan di 10 tempat dalam Ocenarium tu. So mami rasa sangat interesting sebabnya kita ni tentu la nak jawab soalan tu kan. Bila nak jawab soalan dalam tu kena la baca info-info yang disediakan di 10 tempat tu. So bila kita baca untuk jawab kuiz tu dalam masa yang sama kita juga dapat tahu info-info menarik mengenai ikan-ikan kat situ.

Meh saya belanja gambar-gambar dan video sepanjang pengembaraan Amani.. Hehehe 

Siapa boleh teka ni apa? Ni actually ikan batu. Sebijik macam batu.







Amani dengan spec 3d nya



video

Happy je amani walau dalam mulut jerung.Hahahah


Satu hari nanti saya nak join scuba team. 



Ni dekat kolam penyu.

Kolam piranha.





She looks very happy during this adventure journey. Mami so happy for you sayang. Dont grow so fast dear..